Zapraszamy Rodziców do dzielenia się sprawdzonymi przepisami zdrowego odżywiania, propozycjami zabaw na świeżym powietrzu oraz aktywnego spędzania czasu wolnego.

 

Ciasteczka owsiane

Składniki

  • 200g masła
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1-1,5 szklanki mieszanki bakalii i nasion (np. daktyle, rodzynki, sezam, płatki kokosowe)

 

Wszystko miksujemy na jednolitą masę, formujeny ciasteczka i pieczemy 15-20 minut w 180 C

 

 

 

Placek z groszku

Składniki

  • 3 szklanki zielonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • cebula pokrojona w kostkę
  • pół szklanki bulionu
  • 30 dkg serkakremowego (typu Toska, Twój smak, Filadelfia)
  • 4 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • 4 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • szklanka mleka
  • 50 ml oliwy
  • masło i bułka tarta do formy

W garnku rozpuść masło, dodaj cebulę i groszek, chwilę podsmaż. Dodaj bulion. Gotuj aż groszek zmięknie a płyn całkowicie odparuje.Część groszku odłuż, resztę zmiksuj razem z serkiem i parmezanem. Dodaj zioła oraz sól i pieprz.
Żółtka wymieszaj z masą serowo-groszkową i z odłożonym (nie zmiksowanym groszkiem)
Ubij pianę z białek, wymieszaj masę.
Formę o śrdnicy 25 cm posmaruj masłem, posyp bułką tartą i wypełnij masą.
Piecz około 30 minut w 200 C

 Smacznego!!!

 

 

Przepis na „Górę pierników”  

Przepis przysłała pani Barbara Bereziak.

Składniki

  • 1,5 kg mąki
  • 0,5 kg masła
  • 6 żółtek
  • 40 dkg miodu (duży słoik)
  • 7-8 łyżeczek płaskich proszku do pieczenia
  • 50 dkg cukru
  • 2 paczki przyprawy do pierników
  • 3 łyżki kakao

Wykonanie
Rozpuścić na gorąco cukier, miód, masło, przyprawy, kakao. Po wystygnięciu dodać mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Wymieszać, odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia wykroić pierniki.
Piec w temperaturze 190 – 200 stopni, przez 6 - 7 minut.
Temperatura pieczenia i czas ustalony dla piekarnika z termo obiegiem.
SMACZNEGO!


Przepis sprawdzony. Rodzice Zuzi piekli pierniki razem z całą grupą przedszkolaków. Palce lizać!!!

Dziękujemy!!!

 

Ryż pełnoziarnisty z dynią i porem

Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na bardzo szybkie, jesienne danie obiadowe. Czas przygotowania jest zaskakujący: 15 minut. Kwadrans spokojnie wystarczy, żeby ugotować ryż pełnoziarnisty i podsmażyć dynię z porem i czosnkiem. Użyliśmy ryżu pełnoziarnistego z dwóch powodów. Po pierwsze,  idealnie komponuje się kolorystycznie z innymi składnikami dania.
Po drugie, zawiera więcej błonnika dzięki któremu dłużej czujemy się najedzeni. Nie zapomnijcie też o prażonych pestkach dynii - niesamowicie komponują się z porem i nadają charakteru dyni.  


Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
1 woreczek ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's
150 g obranej dyni piżmowej
50 g pora
1 ząbek czosnku
50 g pestek z dynii
4 łyżki oliwy z oliwek
1 liść laurowy
sól
pieprz

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W między czasie, przygotowujemy warzywa. Dynię kroimy w bardzo cienkie plastry - ok. 2 mm. Te kroimy na plasterki o szerokości ok. 5 mm. Pora również kroimy w bardzo cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy. Na suchą patelnię wrzucamy pestki z dyni i prażymy je, aż nabiorą złotego koloru - około 1 minuty. Zdejmujemy z patelni. Na tę samą patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy dynię, pory, czosnek i liść laurowy. Posypujemy szczyptą soli i smażymy na małym ogniu około 5-7 minut (aż warzywa zmiękną i zezłocą się). Odcedzamy ryż, a z warzyw wyjmujemy liść laurowy. Ryż wrzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy z warzywami. Układamy na talerzach i posypujemy uprażonymi pestkami.

 

CHLEB NA ZAKWASIE (na 3 foremki typu keksówki)    
 
SKŁADNIKI:
1, 5 kg mąki żytniej 720
1 szkl ziaren słonecznika (można wcześniej uprażyć na patelni)
1 szkl ziaren siemienia lnianego
1 szkl płatków owsianych (górskich)
1 szkl otrąb owsianych
1 szkl otrąb pszennych
1 pacz. ziaren dyni
7 szkl ciepłej wody (może być tzw. z kranu)
3 łyżeczki soli
zakwas
do smaku dodaję: 1 łyżeczkę suszonego estragonu + 1 łyżeczkę bazylii
LUB 2 łyżeczki czarnuszki
WYKONANIE:
Wszystkie składniki- wymieszać na jednolitą masę łyżką. 5 łyżek stołowych odłożyć do słoika, wstawić do lodówki- jest to już zakwas na kolejną porcję chleba. Z zakwasu korzystać w 4-12 dniach od nastawienia.
Wyłożyć ciasto do forem, najlepiej wyłożonych papierem do pieczenia. Można posypać sezamem lub dynią, płatkami owsianymi.
Formy wstawić do zimnego piekarnika na 12 godzin. Piec w temp. 180 stopni z termoobiegiem – 1 godz. 15 minut
Po upieczeniu natychmiast wyjąć z forem, zdjąć papier. Chleb musi dobrze odparować, np. na kratce z piekarnika. Dopiero chowamy.
Smacznego!!!:)
Trener Wellness
Agnieszka Szałkowska

Kiełki rzodkiewki
Kiełki rzodkiewki zawierają dużo witaminy C (2.5 x więcej niż korzeń rzodkiewki). Dzięki działaniu wykrztuśnemu pomagają oczyszczać drogi oddechowe i zatoki. Są źródłem potasu, magnezu i jodu, który przyspiesza przemianę materii. Zawartość siarki korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci.  Kiełki rzodkiewki są szczególnie wskazane przy anemii oraz schorzeniach wątroby.  W smaku przypominają korzeń rzodkiewki, można dodawać je do sałatek, kanapek, twarożku czy jajek.
Wartość witamin i substancji mineralnych:
A, B1, B2, B3, C, E, wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź, mangan
Kiełki lucerny
Kiełki lucerny są szczególnie polecane kobietom w ciąży i w okresie karmienia. Pomagają walczyć z osteoporozą, nowotworami oraz chorobami serca. Obniżają poziom złego cholesterolu oraz poprawiają apetyt. Korzystnie wpływają na budowę mięśni, kości i zębów, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć. Ze względu na wysoką zawartość witamin, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu, kiełki lucerny szczególnie polecane są wegetarianom.
Wartość witamin i substancji mineralnych:
A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, siarka, selen
Kiełki brokuła
Kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływają na układ odpornościowy i nerwowy. Zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów również chorobom nowotworowym. Są lekko pikantne w smaku, należy podawać je na surowo, jako dodatek do kanapek oraz surówek.
Wartość witamin i substancji mineralnych: