ARCHIWUM

Nasi Drodzy Znajomi i Przyjaciele!

Pod czujnym okiem mojego męża urodził się niesamowity brat swojskiego buraka czerwonego. Firma TORSEED wyhodowała białego buraka!
Wyobraźcie sobie: obrusy bez plam, krawaty można w barszczu moczyć ;) i równie zdrowe, jeśli nie bardziej, bo w przeciwieństwie do "starszego brata" może być także  spożywany przez kobiety w ciąży!

Zachęcam Was do głosowania na to niesamowite warzywo (w zalewie octowej palce lizać). To pierwszy taki produkt w Europie.
Z wielu buraków już Toruń słynie, ale ten na pewno jest do strawienia, ba wręcz do pokochania!
Pomóżcie śnieżnej Kuli i kliknijcie w linka, by klepnąć buraka z TORSEEDU!

Dziękujemy!
Justyna z Jackiem Syroccy

     
    Zagłosuj na Śnieżną Kulę z TORSEED'u.

 

Toruński biały burak ćwikłowy zdobył Złoty Medal MTP Gardenia 2015.

 

     http://zlotymedal.mtp.pl/pl/wybor_konsumentow-glosowanie/133/

 Szanowni Państwo!


Wspierajmy osiągnięcia naszych rodziców.
Głosowanie jest niezwykle proste. Wystarczy odszukać na podanej stronie "Burak ćwikłowy biały ŚNIEŻNA KULA"

i zagłosować."
Nie podajemy przy tym żadnych swoich danych.
Dziękujemy za wsparcie.
Anna Blek

Szanowni Państwo!

 

W grupie Krasnali zgłoszono zachorowanie wywołane wirusem mononukleozy (często mylony z wirusowym zapaleniem gardła). Lekarka, która zdiagnozowała wirusa, poiformowała, że w ostatnim czasie dostrzegła wiele przypadków wirusa u przedszkolaków.

 

Datego by mogli Państwo ustrzec swoje pociechy i móc w porę zdiagnozować chorobę, a tym samym maksymalnie złagodzić jej przebieg, należy zwrócić uwagę na następujące objawy: powiększone węzły chłonne,  opuchlizna twarzy, powiek, nosa,  gorączka,  bóle brzucha,  senność

 

więcej informacji o wirusie na stronie http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/choroby-zakazne/mononukleoza-objawy-leczenie-powiklania_35357.html

ŻYCZENIA

 

Dlaczego jest święto…?   ks. Jan Twardowski

Dlaczego jest święto Bożego Narodzenia?
Dlaczego wpatrujemy się w gwiazdę na niebie?
Dlaczego śpiewamy kolędy?
Dlatego, żeby się nauczyć miłości do Pana Jezusa.
Dlatego, żeby podawać sobie ręce.
Dlatego, żeby uśmiechać się do siebie.
Dlatego, żeby sobie przebaczać.

Radosnych Świąt w gronie najbliższych oraz szczęśliwego Nowego Roku
życzy
w imieniu Społeczności Przedszkola Miejskiego nr 17

im. Fryderyka Chopina w Toruniu
Anna Blek

 

SZANOWNI  PAŃSTWO !!!

W związku z brakiem zapisów dzieci
w dniu 24 grudnia 2014r. (wigilia)
przedszkole będzie nieczynne!!!

W związku z małą liczbą zapisanych dzieci

w dniach 22 - 23.12.2014r. , 29 - 31.12.2014r.

przedszkole świadczy usługę na zasadzie dyżuru  (grupy łączone).

 

 

 

BILETY MZK

UWAGA RODZICE!

Zgodnie z uchwałą Nr 431/12  Rady Miasta Torunia z dnia 22.11.2012 r. w sprawie zasad korzystania ze środków lokalnego transportu (...) rodzice/ prawni opiekunowie maja  możliwość składania wniosków o zawarcie umowy z gminą  w celu otrzymania biletu MZK dla opiekuna dziecka niepełnosprawnego. Aby uniknąć natłoku wniosków w ostatnich dniach sierpnia, co miało miejsce w roku ubiegłym, zachęcamy do składania wniosków w okresie wakacji. Wnioski należy składać w Wydziale Edukacji, ul. Fałata 39, pok. 24.
Do wniosku rodzic powinien załączyć orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego lub orzeczenie o niepełnosprawności oraz zaświadczenie ze szkoły/placówki, do której uczeń będzie uczęszczał w roku szkolnym 2014/15. Wnioski składają tylko ci rodzice, którzy będą ubiegać się w MZK o bilet dla opiekuna (na okaziciela) na trasie dom-szkoła-dom. Bilet na wszystkie linie rodzicowi/opiekunowi prawnemu nie przysługuje.  Jeżeli rodzic nie chce korzystać z biletu na dowożenie dziecka niepełnosprawnego do szkoły/placówki - na trasie dom-szkoła-dom, nie zgłasza się do Wydziału Edukacji w celu zawarcia umowy z gminą.  
W celu otrzymania biletu dla niepełnosprawnego ucznia rodzic zgłasza sie bezpośrednio do MZK (w takim przypadku umowa z gminą nie jest potrzebna).

Uwaga!!! Rodzice dzieci niepełnosprawnych uczęszczających do szkół specjalnych (ZS NR 6, ZS Nr 26) wnioski składają  w swoich szkołach.

Urząd Miasta Torunia Wydział Edukacji
ul. Fałata 39
87-100 Toruń
tel.: 56 611 88 15

 

 

 

KULINARNE  ARCYDZIEŁO

 

Mistrzem Złotej Chochli został Mikołaj z mamą - przepis nr 3,  Zdrowa Kraina.

Uroczyste wręczenia nagród nastapi  4 czerwca 2014r. o godz. 9:15

 


Gratulujemy!!!

 

ODDAJ  SWÓJ  GŁOS W   KONKURSIE NA  KULINARNE  ARCYDZIEŁO

 

Zasady głosowania

 

  •  Wszystkie zdjęcia potraw zgłoszonych do konkursu zostały wywieszone na tablicy w holu przedszkola oraz zamieszczone na przedszkolnej stronie internetowej.    
  • 1 osoba oddaje 1 głos, wpisując przyporządkowany numer potrawy (numer znajduje się w lewym górnym rogu kartki )
  •  Karteczki z wybranym numerem potrawy wrzucamy do zielonej skrzynki,  znajdującej się w przedszkolu przy drzwiach wejściowych
  •  Głosujemy do dnia 29.05.2014r. (czwartek)
  •  Ogłoszenie wyników 30.05.2014r (piątek)
  •  Rozdanie nagród i jednocześnie wręczenie „Złotej Chochli” dla zwycięzców nastąpi 2.06.2014r. na Pikniku Rodzinnym na terenie przedszkola.  

 

NR 1. Kolorowy Motyl

 

Składniki:
2 kromki chleba
4 plasterki wędzonego łososia
1 plasterek żółtego sera
6 ziarenek kukurydzy
6 ziarenek groszku
3 zielone oliwki
1 pomidorek koktajlowy
2 plasterki jajka na twardo
Masło, szczypiorek, ketchup

 

Wykonanie:
1)    Obie kromki chleba posmaruj masłem i ułóż je obok siebie
2)    Połóż na nich kawałki łososia
3)    Dodaj kolejne plasterki ryby, tak aby przykryć całe skrzydła
4)    W górnej części skrzydeł umieść plasterki  jajka
5)    W dolnej części skrzydeł umieść plasterki ogórka oraz ozdób kukurydzą i groszkiem
6)    Dodaj pomidorka tak aby powstała głowa motyla
7)    Ze szczypiorku zrób czułki
8)    Dodaj oczy z krążków żółtego sera
9)    Z ketchupu zrób źrenice
10)    Z zielonych oliwek zrób tułów motyla

 

SMACZNEGO!!!!!!

 

NR 2. Coś na ząbek: „Żółw z jajka”

 
Składniki:
jajka (na jednego żółwia jedno jajko)
mały kalafior
ogórki konserwowe
kukurydza w puszce
słomka do napojów

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Kalafior dzielimy na kilka części, zostawiając dość długie łodygi. Gotujemy, uważając, by się zbytnio nie rozgotował. Z jajka odkrawamy kawałek brzegu, aby można je było położyć płasko. Kalafior dzielimy na różyczki. W jajku wydrążamy słomką do napojów otwory na umieszczenie "nóg" żółwia i delikatnie wkładamy w nie różyczki kalafiora.

 Skorupa żółwia:
ogórka kroimy wzdłuż na ćwiartki, przycinamy do długości jaja. Wsuwamy go w wycięte nożykiem w jaju podłużne rowki, dokładamy kukurydzę.

 Głowa:
kroimy po skosie plaster ogórka tak, aby jedna strona była szersza, a druga ostro zakończona. Węższą część wsuwamy w nacięty rowek w jajku (w jego grubszej części).

 


Mniam, mniam !!!  :-)

 

NR 3. „Zdrowa kraina”


Po środku zielonej łączki stoi rybny domek, dzięki buraczanym dachówką  można dostrzec go z dala. Do domku prowadzi ryżowa ścieżka. Nie da się zabłądzić, ponieważ okalają ją kukurydziane „kamyki”. Na przecudnie zielonej szpinakowej łączce pasą się kalafiorowe owieczki. Nie narobią szkód ponieważ dostępu do sadu z brukowymi drzewami  strzeże marchewkowy płot. W tej pięknej, kolorowej i zdrowej krainie życie płynie szczęśliwie …
Składniki:
•    Kostka rybna,
•    Mrożone lub świeże warzywa:
a.    młode marchewki,
b.    buraki,
c.    brokuły,
d.    kalafior
•    Kukurydza konserwowa,
•    Szpinak,
•    Czosnek,
•    Cebula,
•    Masło  1 łyżka,
•    Olej do smażenia,
•    Przyprawy
•    Odrobina ostrego żółtego sera
•    Ryż
Przygotowanie:
„Trawa”
Cebulę obrać posiekać drobno podsmażyć na maśle, wraz z 3 -4 ząbkami czosnku,  gdy cebula zmięknie wyjmujemy czosnek i wrzucamy szpinak (w naszym przypadku mrożony, świeży należy opłukać i posiekać), przyprawiamy do smaku , smażymy ok. 2-3 minut po zdjęciu z gazu ścieramy odrobinę sera i całość mieszamy.
„Sad, płotek, owieczki, drzewa…”
Warzywa gotujemy na parze pod koniec można lekko posolić.
„Ścieżka”
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie
„Domek”
Dzielimy rybę na dowolnej wielkości kawałki, panierujemy i smażymy na oleju.

 

NR 4. „Kanapkowy zawrót głowy – czyli kanapeczki od trójeczki"

 
Składniki:

1) chlebek pszenny lub razowy według uznania,
2) masełko lub serek do smarowania np: Turek itp.,
3) ogórek świeży,
4) ogórek kiszony,
5) papryka,
6) pomidor,
7) kiełbaska, ser żółty,
8) oliwki,
9) szczypiorek,
10) rzodkiewka

i wiele, wiele innych składników ogólnie dostępnych i lubianych przez dzieci :)

 

 

NR 5. „Owocowe racuszki”

 Składniki:
1 jajko
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 łyżeczka masła
szczypta soli
cukier waniliowy
serek owocowy
owoce

 Wykonanie:

 Jajko roztrzepujemy w misce, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko, szczyptę soli i cukier waniliowy. Całość miksujemy na gładką masę, pod koniec dodajemy masło. Smażymy racuszki na suchej teflonowej patelni.
SUGESTIA:  niech racuszki mają różne kształty, to rozbudza dziecięcą wyobraźnię :-)
Wystudzone placuszki smarujemy serkiem i dekorujemy ulubionymi owocami. Nam udało się wykonać portrety m.in.: Tarana z Angry Birds, Kulfona, słonia i rybki Dymki.

 


SMACZNEGO!!!!

 

NR 6. „Pyszny deser z kaszy jaglanej”

 

Deser może stanowić także samodzielny posiłek, ponieważ jest bardzo sycący i pyszny zwłaszcza na ciepło. Może też być stosowany do smarowania pieczywa. Proporcje składników dobieramy "na oko". Jeśli chcemy uzyskać samodzielny posiłek, dodajemy więcej kaszy, jeśli zamierzamy uzyskać słodką pastę do smarowania pieczywa - powinny przeważać daktyle i orzechy.

 
Wykonanie:

Daktyle suszone (bez pestek) gotujemy przez chwilę w wodzie, tak aby stały się miękkie i soczyste. Miksujemy nerkowce z niewielką ilością tłuszczu (np. olej rzepakowy lub kokosowy) w blenderze do uzyskania miękkiej masy. Dodajemy daktyle, trochę mleka (może być roślinne), łyżkę kakao oraz ugotowaną kaszę i miksujemy jeszcze raz. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej owsianki.
Deser można przybrać owocami, orzechami itp., ale nie jest to konieczne, bo i tak jest słodki.

 

 

NR 7. Zupa szparagowa

 Przepis na zupę szparagową (2 porcje):

     1 pęczek białych szparagów
    Natka pietruszki
    1 Por
    3 marchewki
    1 pietruszka
    3 ziemniaki
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 kostka rosołowa

 Przygotowanie:

 Na wywarze warzywnym gotujemy zupę szparagową w następujący sposób:
Do dwóch litrów wody wkładamy umytą natkę pietruszki, por, pietruszkę, marchew startą na tarce, ziemniaki pokrojone w drobną kosteczkę, cienko obrane i pokrojone drobno szparagi, kostkę rosołową. Wszystkie te składniki gotujemy ok. 40 minut. Po ugotowaniu zupy usuwamy z niej natkę zielonej pietruszki, zielony por. Gorącą, gotową do spożycia zupę zabielamy śmietaną.

 

 

NR 8. „Domowe Sushi”

 Składniki:
•    cztery listki sprasowanych alg
•    dwa woreczki ryżu do sushi firmy Sonko
•    kilka łyżek octu do zaprawiania ryżu do sushi
•    serek naturalny do smarowania, najlepiej Filadelfia
•    ogórek świeży, pokrojony wzdłuż w długie cieniutkie paski
•    awokado, obrane, pokrojone w grube paski
•    łosoś surowy ok. 20 dkg (ja ufam tylko sklepom Piotr i Paweł w tym zakresie)
•    sos sojowy
•    pasta wasabi (dla tych co lubią ostre smaki)
•    imbir marynowany (oczyszcza kubki smakowe i dezynfekuje)

 

Sposób wykonania:
1.    Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu
2.    Gorący mieszamy z octem
3.    Czekamy, aż wystygnie
4.    Na listu algi rozkładamy warstwę ryżu
5.    Kładziemy pasek serka
6.    Na serku układamy kilka pasków ogórka i awokado, można wszystko maznąć pastą wasabi
7.    Dokładamy paski łososia (około centymetrowej szerokości)
8.    Zawijamy
9.    Brzeg alg zwilżamy wodą, żeby się rulon lepiej skleił
10.    Kroimy około centymetrowe kawałki
11.    Każdy na swoim talerzyku ma wlany sos sojowy, w którym macza swój kawałek, przegryza kawałeczkiem imbiru, popija koniecznie zieloną herbatą

 

MNIAM, MNIAM ….

 

NR 9. "Spacer wielki, Zuzia wyprowadza swoje pudelki"

 Przepis:  

     1 kg dobrego humoru, 0,5 kg dobrych chęci, szczypta radości, 3/4 szklanki współpracy.
     Wszystkie składniki łączymy i oto powstaje przepyszny zdrowy posiłek! :)))

 

SMACZNEGO!!!

 

NR 10. „Łosoś w towarzystwie Pana Szparaga”

 
Składniki:

•    Makaron pełnoziarnisty – wstążki,
•    Filet ze świeżego łososia,
•    Garść świeżych liści szpinaku,
•    Kilka zielonych szparagów,
•    Śmietanka sojowa,
•    Sól i pieprz

 
Wykonanie:

Filet z łososia gotujemy na parze (ok. 20 min.).  W tym czasie w osobnych garnkach w osolonej wodzie gotujemy makaron i wcześniej umyte szparagi. Ugotowanego łososia dzielimy na drobne kawałki i wrzucamy na patelnie wraz z makaronem i szpinakiem. Dodajemy odrobinę śmietanki, pieprz i podgrzewamy mieszając. Wykładamy na talerz kładąc obok ugotowane szparagi.

 


                 Smacznego!

 
 NR 11. Przekąska: „Małe myszki”

 Składniki:

     jajka
    żółty ser
    czerwona papryka
    ziarenka czarnego pieprzu
    szczypior lub zielony por
    rzodkiewka do ozdoby talerzyka

 
Przygotowanie:

 Jajka gotujemy na twardo. Musi być tyle jajek, by każdy z gości mógł zjeść przynajmniej jedno.
Kroimy paprykę na trójkątne "uszka". Ugotowane jajka obieramy i kroimy na pół. Z ziarenek pieprzu robimy myszkom oczy, z papryki uszy, a ze szczypiorku lub zielonego pora ogonki.
Przed każdą myszką kładziemy po niewielkim kawałku żółtego sera.

 


    PYCHA !!! :-) 

 

 

 

MAŁY NAUKOWIEC

Dnia 13 czerwca 2014r. od godz. 9:00 Zuchy Niebieskie, Zuchy Czerwone i Smerfy wezmą udział w zabawach badawczych organizowanych w ramach programu Mały Naukowiec.

„Prelekcje dla przedszkolaków - Mały Naukowiec” realizowane są w ramach projektu „Kujawsko-Pomorskie Regionem Astronomicznym II”, którego liderem jest Biuro Innowacyjnych Projektów Edukacyjnych Departamentu Edukacji i Sportu Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Samorządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Projekt polega na organizacji bezpłatnych pokazów, eksperymentów oraz warsztatów z zakresu nauk ścisłych, przyrodniczych oraz astronomii z czynnym udziałem dzieci. Spotkania przeznaczone są dla dzieci 5-6 letnich.

Doświadczenia przeprowadzą animatorzy Fundacji Aleksandra Jabłońskiego. W programie: „zasysanie jajka do butelki”, „wodny pryzmat”, „znikająca szklanka” ,„uszy słonia”. Po części pokazowej Smerfy wezmą  udział w warsztatach „Szkiełko i oko” oraz „Rakieta odrzutowa”.

 

 

 

ZEBRANIE Z RODZICAMI

Zebranie z Rodzicami dzieci nowo przyjętych do przedszkola, odbedzie sie 24 czerwca 2014r. o godz. 17:00 (wtorek)

 

ZAKOŃCZENIE ROKU PRZEDSZKOLNEGO

Zapraszamy na Uroczyste zakończenie Roku Przedszkolnego

    Smerfy - 10 czerwca 2014r. godz. 15:30
    Zuchy Niebieskie -  12 czerwca 2014r. godz. 15:30
    Zuchy Czerwone - 17 czerwca 2014r.  godz. 15:30
    Zakończenie roku dla całego przedszkola 18 czerwca godz. 9:15

 NIECH ŻYJĄ WAKACJE

Przerwa urlopowa 30.06. - 27.08.2014r.

 

 

DNI DLA ZDROWIA I RADOŚCI

Ze względu na złe warunki pogodowe Festyn odwołano. Przejażdżka konna została przeniesiona na 9.06. 2014r. od godz. 9:00

Dzięki zaangażowaniu nauczycieli i pracowników oraz wsparciu rodziców odbyło się:

    Przedstawienie i zabawy z Teatrem Vaśka
    Malowanie twarzy
    Loteria fantowa
    Kiermasz wyrobów

    

 

   


Dnia 2.06.2014r. (poniedziałek)  w godz. 15.30-18.00  zapraszamy dzieci wraz z rodzicami na Festyn Rodzinny „Zdrowo i wesoło”

W PROGRAMIE WIELE  ATRAKCJI:

    Przedstawienie teatru Vaska z aktywnym udziałem dzieci
    Mały Artysta – aukcja prac plastycznych
    Ćwiczysz ty, ćwiczę ja – to zabawa na 102! – aerobik przy muzyce
    Kraina zabaw plastycznych
    Każdy los wygrywa – loteria fantowa
    Nasi kopytni przyjaciele – przejażdżka konna
    Obrazy na twarzach i włosach – kącik kosmetyczny
    Ćwiczyć każdy może – tor przeszkód
    Śmiesznie, zdrowo, kolorowo – stragan z ciastem, chlebem i smalcem
    Mały Mundial – mecz piłki nożnej

SERDECZNIE ZAPRASZAMY!

 


RODZICE DZIECIOM


Dnia 30 maja 2014r. o godz. 9:00, z okazji Dnia Dziecka, Teatr Rodziców z naszego przedszkola, zaprasza wszystkie dzieci na bajkę "Calineczka".

Autorem tekstu i piosenek jest Wojciech Chachuła.

Obsada

    Narrator – Iza Goździkiewicz
    Narrator  – Marta Rożek
    Józefina -  Ewelina Zalewska
    Sąsiadka –  Agnieszka Janik
    Zielarka – Anna Jastrzębska
    Calineczka –  Basia Bereziak
    Żaba –  Monika Preisner
    Żabisław –  Maciej Pańka
    Modyl Fryderyk –  Dariusz Bojanowski
    Rybka –  Klaudyna Zamorska
    Chrabąszcz Dionizy –  Witek Pawłowicz
    Chrabąszczowa Florentyna – Monika Gadomska
    Pająk Teodor –  Krzysztof Pilarz
    Pajakowa Aurelia –  Magda Kowalska
    Mysz Filomena –  Beata Zdziebło
    Krecisław –  Maciej Madej            
    Jaskółka –   Joanna Kondej
    Król – Andrzej Rakowicz
    Królowa –  Iwona Kalinowska
    Książe Ferdynand –  Marek Biczyk
    Słońce - Anna Blek

 

   

 

 
zdjęcia Szymon Zdziebło
www.tarantoga.pl - studio fotograficzne

 

 

KONKURS PLASTYCZNY

 

HONOROWY PATRONAT

„M U Z Y K Ą   C H O P I N A    M A L O W A N E”

 

WYNIKI  KONKURSU

 

Mamy zaszczyt zawiadomić, że dnia 6 maja 2014 r.  komisja w składzie:

 

    Anita Oborska – Oracz – artysta rzeźbiarz
    Tomasz Barczyk – artysta grafik
    Marcin Swaczyna – Kierownik Biura Projektów Promocyjnych Departamentu Promocji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko- Pomorskiego

 

Wyłoniła zwycięzców Międzyprzedszkolnego Konkursu Plastycznego ,,Muzyką Chopina Malowane”. W konkursie brały udział 23 placówki z całego rejonu toruńskiego: przedszkola miejskie, niepubliczne oraz oddziały przedszkolne w szkołach podstawowych. Dostarczono 83 prace plastyczne.
Komisja oceniała prace w 2 kategoriach wiekowych: 3 - 4 latki (34 prace plastyczne) oraz 5 - 6 latki (49 prac plastycznych).

 

W KATEGORII 3- 4 LATKÓW:
I MIEJSCE – WERONIKA SIENNICKA – Przedszkole Niepubliczne Entliczek - Pentliczek Kowalewo Pomorskie
II MIEJSCE - DOMINIK JANKOWSKI – Przedszkole Miejskie nr 12 im. Władysława Szafera Toruń
III MIEJSCE – MILANA ZARĘBA- JAJSZCZYK -  Przedszkole Miejskie nr 17 Toruń

 

WYRÓŻNIENIA:
IZABELA  CHURSKA – Przedszkole Miejskie nr 12 im. Władysława Szafera Toruń
DARIA BUDZICKA – Przedszkole Niepubliczne ALFIK Toruń

 

W KATEGORII 5-6 LATKÓW:
I MIEJSCE – WIKTORIA STANKOWSKA –Przedszkole Miejskie nr 5 im Juliana Tuwima Toruń
I MIEJSCE – OLIWIA FALKOWSKA – Przedszkole Miejskie nr 5 im. Juliana Tuwima Toruń

 

II MIEJSCE – KLARA RADOMSKA- Przedszkole Miejskie nr 14 im. Janusza Korczaka Toruń
III MIEJSCE – IDA SZCZEPAŃSKA- Przedszkole Miejskie nr 9 im. Doroty Gellner Toruń

 

WYRÓŻNIENIE:
ZOFIA PIRÓG – Szkoła Podstawowa nr 6 Toruń

 


Nagrodzenie laureatów nastąpi dnia 30.05.2014r. O godzinie 10.30   w Przedszkolu Miejskim nr17 w Toruniu.
W programie przewidziano:

 

  •     wręczenie nagród i wyróżnień,
  •     udział w przedstawieni teatralnym ,,Calineczka”  przygotowanym przez rodziców z Przedszkola Miejskiego nr 17  w Toruniu.

 

ZAPRASZAMY WSZYSTKICH ZWYCIĘZCÓW WRAZ Z JEDNYM OPIEKUNEM!

 

 

 

 

 

W kolorach łąka majowa, już od stokrotek różowa.
A od bławatków błękitna, bo wszystkie kwiaty zakwitły.
Dla mamy zakwitły dla mamy...

Uroczystości z okazji Dnia Mamy i Taty odbędą się:

  •     Biedronki - 23.05.2014r. godz.10:00
  •     Krasnale - 22.05.2014r. godz. 15:00
  •     Smerfy - 23.05.2014r. godz.14:45
  •     Zuchy (niebieskie) - 20.05.2014r. godz.14:45
  •     Zuchy (czerwone) - 21.05.2014r.  godz.14:45

Zapraszamy

 

 

 

 

Dnia 14 maja 2014r. (środa) o godz. 17:00 kolejne biegi przełajowe w ramach Top Cross Torunia.

Całoroczne biegi przełajowe Top Cross Torunia im. Mariana Piotrkowskiego odbywają się raz w miesiącu na trasie o długości ok. 6000 m. (pięć pętli po nieco ponad 1 km plus podbieg) w lasku pomiędzy V Liceum Ogólnokształcącym a ul. Bema (droga przełajowa o zróżnicowanej nawierzchni). Dzieci rywalizują na trzech dystansach: przedszkolaki na dystansie 300 metrów, chłopcy i dziewczęta w wieku 7-10 lat na dystansie ok. 1200 metrów oraz chłopcy i dziewczęta 11-12 lat i 13-15 lat na dystansie ok. 2400 metrów.


Zapisy do zawodów odbywają się na terenie V Liceum Ogólnokształcącego ul. Sienkiewicza 34 (wejście od ul. Fałata). Zapisy rozpoczynają się godzinę przed zawodami
 Więcej na stronie  http://www.bieganie.torun.pl

 

 

Majówka z Chopinem

Dnia 13.05.14r. o godz. 9:00 na Majówkę z Chopinem zaprasza Kwartet Smyczkowy ZSM w Toruniu w składzie: Olga Pniewska - skrzypce I, Martyna Fudali - skrzypce II, Stanisław Małecki -altówka, Anna Krych - wiolonczela. W programie minn. Preludium Fr. Chopina op.28 nr 15, op. 28 nr 7, op. 28 nr 20.

 

 

Dnia 12.05.14r. o godz. 9:00 dzieci z grupy Smerfów idą na Wydział Biologii i Ochrony Środowiska UMK (Zakład Mikrobiologii). Zajęcia nt. "Bakterie - przyjaciele i wrogowie człowieka" poprowadzi p. Wioletta Wrótniak-Drzewiecka - mama Marty.

 

 LOKOMOTYWA-nastrone

 

 

 

Wycieczka do Szafarni

Dnia 8 maja 2014 r.  o godz. 8:30, dzieci z grupy Zuchy niebieskie i Zuchy czerwone wyjeżdżają na wycieczkę do Szafarni. Śniadanie w tym dniu dla w/w grup będzie o godz. 7:45.
Powrót około godz. 14.30 (na obiad).
Prosimy  o punktualne przyprowadzenie dzieci.

 

 

Dnia 5 maja 2014r.  o godz. 9:00 odbędzie sie koncert w wykonaniu muzyków Toruńskiej Orkiestry Symfonicznej pt. Europejska Majówka.

 

 

Czy moje dziecko jest gotowe do podjęcia nauki w szkole

 czy-moje-dziecko

Dnia 14 maja 2014r. o godz. 16:30 odbędzie się na terenie Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej przy ul. Prostej 4 spotkanie rodziców dzieci rozpoczynających naukę w klasie pierwszej Szkoły Podstawowej. Tematem spotkania będzie gotowość szkolna. Specjaliści poradni omawiać będą kompetencje dziecka i jego rodziny umożliwiające rozpoczęcie spełniania obowiązku szkolnego. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy.
Bardzo prosimy o wcześniejsze zgłaszanie obecności .
tel. 56 622 229 91,   56 62 246 17,   56 648 10 41

 

 

 

 arcydzieło

Zapraszamy rodziców wraz z dziećmi do wzięcia udziału w przedszkolnym konkursie kulinarno-zdrowotnym o „Złotą chochlę” KULINARNE ARCYDZIEŁO


CELE KONKURSU:

  • rozwijanie zainteresowań kulinarnych
  • promowanie roli racjonalnego odżywiania dla zachowania zdrowia
  • integracja rodziców i dzieci podczas przygotowywania zdrowego i smacznego posiłku
  • rozbudzanie wyobraźni, fantazji, wrażliwości estetycznej

ZASADY I WARUNKI UCZESTNICTWA:

Konkurs ma charakter wewnątrzprzedszkolny i jest adresowany do rodziców i ich dzieci ze wszystkich grup wiekowych.

Rodzice wspólnie z dzieckiem przygotowują w domu zdrowy i apetyczny posiłek i przedstawiają go w atrakcyjnej formie np. obrazka na talerzu lub apetycznej „rzeźby”.

Następnie fotografują swoje „kulinarne arcydzieło”, fotografię wraz z przepisem na zdrową i apetyczną potrawę przesyłają drogą mailową do przedszkola.

Każda przesłana propozycja posiłku powinna w treści maila zawierać:

  1. nazwę potrawy
  2. imię i nazwisko autorów
  3. nazwę grupy do której uczęszcza dziecko

Wszystkie pomysły na potrawy zostaną zamieszczone na przedszkolnej stronie internetowej i na tablicy w holu przedszkola.

Rodzice wraz z dziećmi będą mogli obejrzeć i spróbować zgromadzone propozycje i zagłosować na „najzdrowszą i ciekawie przedstawioną potrawę” spisując przyporządkowany jej numer na kartce, a następnie wrzucić ją do skrzynki wystawionej w holu przedszkola.

Autorzy zwycięskiego „kulinarnego arcydzieła” otrzymają nagrodę i tytuł „Mistrza złotej chochli”, rozdanie nagród nastąpi na Festynie Rodzinnym w dniu 02.06.2014r.

Wszystkie pomysły zdrowych i smacznych potraw należy przesyłać do dnia: 15.05.2014 r. pod podany adres mailowy:  

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


UWAGA!!!
Zgłoszenie prac do konkursu (fotografii wraz z przepisem na zdrową i apetyczną potrawę) jest równocześnie wyrażeniem zgody na ich opublikowanie wraz z danymi autorów dla potrzeb konkursu na przedszkolnej stronie internetowej.

Dodatkowych informacji udzielają: Małgorzata Nowaczyk ,  Monika Monikowska


Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie