JADŁOSPIS   

Alergeny: 1,3,4,7,9

15.02.2019r. Piątek

  • Śniadanie:   pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, pastą z twarożku i marchewki, kakao 
  • II Śniadanie:   kanapki samodzielnie robione przez dzieci- bułka wrocławska z masłem, szynka, ser żółty, pomidor, bazylia świeża , kawa zbożowa na mleku, herbata bez cukru\ woda mineralna
  • Obiad: kapuśniak , racuchy drożdżowe, kiwi, kompot słodzony naturalnym sokiem jabłkowym

Alergeny: 1,3,7,9

Poniedziałek 18.02.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, polędwicą sopocką i pomidorem, kawa zbożowa na mleku
  • II Śniadanie:   banan,  wafel ryżowy , herbata owocowa bez  cukru/ woda mineralna
  • Obiad: zupa jarzynowa , serniczki z musem jabłkowym ( cisto naleśnikowo – twarogowe), kompot   wieloowocowy ( śliwki, porzeczka, wiśnia, jeżyny)

Alergeny: 1,3,7,9

Wtorek 19.02.2019r.

  • Śniadanie: zupa mleczna kuleczkami czekoladowymi, bułka kukurydziana z masłem , papryka żółta i rzodkiewka do gryzienia , woda mineralna niegazowana
  • II Śniadanie: galaretka owocowa ,  ananas,  mleko,  herbata owocowa / woda mineralna
  • Obiad: zupa koperkowa , pulpety w sosie pomidorowym , ziemniaki z natką  , kalafior polany masłem , kompot   wieloowocowy ( śliwki, porzeczka, wiśnia, jeżyny)

Alergeny: 1,3,7,9

Środa 20.02.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, pastą z makreli i ogórkiem kiszonym, kawa zbożowa na mleku
  • II Śniadanie: kaszka manna na gęsto z sokiem malinowym, herbata owocowa / woda mineralna ,
  • Obiad: biały barszcz, kurczak pieczony, ziemniaki z koperkiem , fasolka szparagowa z bułką tartą , kompot  słodzony naturalnym sokiem jabłkowym

Alergeny:1,4,7,9

Czwartek 21.02.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem i serkiem waniliowym, kakao, kalarepa do gryzienia
  • II Śniadanie: chałka , mleko , gruszka,  herbata bez cukru \ woda mineralna
  • Obiad: zupa ziemniaczana , gulasz w jarzynach, kasza bulgur, jabłko , kompot wieloowocowy ( śliwki, porzeczka, wiśnia, jeżyny)

Alergeny:1,3,7,9

Piatek 22.02.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, pasztetem z pieca i ogórkiem kiszonym, kawa zbożowa na mleku
  • II Śniadanie:  pasty kanapkowe z twarożku  robione przez dzieci – pasta z rzodkiewką, szczypiorkiem, rukolą, marchewką,  bułka żytnia z masłem ,  kawa zbożowa na mleku, herbata bez cukru \ woda mineralna
  • Obiad: zupa kaszubska, ryż z truskawkami i jogurtem greckim , kompot wieloowocowy ( śliwki, porzeczka, wiśnia, jeżyny)

Alergeny:1,7,9

Poniedziałek 25.02.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem i dżemem, zupa mleczna z płatkami owsianymi , biała rzodkiew do gryzienia, woda mineralna niegazowana
  • II Śniadanie:  bułka wrocławska z masłem , parówka z szynki na ciepło z ketchupem , kawa zbożowa na mleku , herbata bez cukru \ woda mineralna
  • Obiad: zupa wiejska ( włoszczyzna, zacierki, ziemniaki, cebulka, boczek), makaron z twarogiem i śmietaną , mandarynka , kompot  wieloowocowy (  śliwki, porzeczka, wiśnia, jeżyny)

Alergeny:1,7,9

Wtorek 26.02.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, serkiem topionym bez konserwantów i rzodkiewką, kakao ,
  • II Śniadanie:  brzoskwinia w sosie waniliowym , herbata bez cukru\ woda mineralna
  • Obiad: zupa brokułowa , kotlet schabowy , ziemniaki z koperkiem , surówka z kapusty pekińskiej w sosie jogurtowo ziołowym , kompot słodzony naturalnym sokiem jabłkowym

Alergeny:1,3,7,9

Środa 27.02.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem i miodem, zupa mleczna z kluseczkami , melon, woda mineralna niegazowana
  • II Śniadanie:  kisiel ,  mleko,  ciasteczka z morelą bez cukru , herbata bez cukru\ woda mineralna
  • Obiad: zupa pomidorowa , kolorowy kociołek ( mięso drobiowe, cukinia, fasolka, marchewka w sosie własnym), kasza pęczak , jabłko, kompot  wieloowocowy (  śliwki, porzeczka, wiśnia, jeżyny)

Alergeny:1,3,7,9

Czwartek 28.02.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, pastą z wędliny i ogórkiem kiszonym, kawa zbożowa na mleku
  • II Śniadanie:  pączek, mleko,   herbata bez cukru\ woda mineralna
  • Obiad: czerwony barszcz , ryba smażona – dorsz , ziemniaki z koperkiem , surówka z selera jabłka i śmietany , kompot słodzony naturalnym sokiem jabłkowym

Alergeny:1,3,4,7,9

Piatek 1.03.2019r.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane (razowe i pszenno-żytnie) z masłem, jajecznica na szynce ze szczypiorkiem , kawa zbożowa na mleku
  • II Śniadanie: kanapki samodzielnie robione przez dzieci- bukiet z warzyw- bułka wrocławska z masłem, pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, papryka żółta, ogórek świeży, kawa zbożowa na mleku, herbata bez cukru\ woda mineralna
  • Obiad: zupa fasolowa , placki ziemniaczane z cukrem trzcinowym , kiwi, kompot słodzony naturalnym sokiem jabłkowym

 

Wszystkie ciasta (zgodnie z deklaracja producenta) zawierają odpowiednią ilość cukru i soli zgodnie z  Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. (z.późn.zm.) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
 

WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI
 na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności

 

  1. GLUTEN- zboża
  2. SKORUPIAKI
  3. JAJA
  4. RYBY
  5. ORZESZKI ZIEMNE
  6. SOJA
  7. LAKTOZA - mleko
  8. ORZECHY
  9. SELER
  10. GORCZYCA
  11. NASIONA SEZAMU
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANYW STĘŻENIU >10mg/kg
  13. ŁUBIN
  14. MIĘCZAKI
     Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11według oświadczenia producenta.